Na de les met Natalie moet ik altijd even een resume doen en vooral zo snel mogelijk thuis s’avonds, of de volgende morgen de dingen even opschrijven, want het is vaak zo veel!
Ik begon de les aan de hand met wat schouderbinnenwaarts en travers. Natalie was hier wel tevreden over. Vervolgens vanuit de renvers de hoek door op de korte zijde afwenden en een appuyement inzetten. Hierbij moet ik er voor zorgen dat de voorhand meer voor komt. De voorhand blijft te recht voor de achterhand, waardoor haar achterbenen het zwaartepunt niet meer vinden. Ik moet dus de schouder meer van me afduwen. Op die manier wordt het weer een tandje zwaarder, dus daar kunnen we weer verder mee oefenen.
Daarna was draven aan de hand aan de beurt. Ook hier heb ik weer nieuwe input gekregen. Ilse draaft wat makkelijk, wat slofferig. Ze moet wat sneller/energieker worden met het achterbeen, zodat het beter onder komt en het een echte verzamelde draf gaat worden, ipv een slof/langzame draf. Hiervoor moet ik haar dus steeds aanmoedigen en aansporen en zelf een iets hoger tempo aannemen. Ze kan deze draf nu nog niet in een normaal wandel tempo laten zien. Dat is nog veel te zwaar.
Het was al lang geleden dat ik voor longeerles was geweest, dus ik had de spullen nu meegenomen. Ook hierover was Natalie grotendeels tevreden. De 3 gangen, de overgangen en het halthouden zitten er wel in. Nu kan ik aan de longe gaan werken aan het verbeteren van de draf rechtsom. Hierbij vindt Ilse het moeilijk om EN de buiging EN het ondertreden en gewicht opnemen van het binnenachterbeen voor elkaar te krijgen. Hier kan ik dus aan gaan peuteren, totdat beide met meer kwaliteit samen komen. Vanuit de galop kan ik een energiek achterbeen meenemen naar de draf, en dan in de draf aan de buiging peuteren, door de volte te vergroten en haar van de binnenschouder af te halen.
Na het longeren was er nog steeds tijd over, dus gauw zadel erop en nog wat dingen rijdend doorgenomen. Leuke nieuwe oefening gekregen, waarbij ik renvers en schouderbinnenwaarts afwissel. Rechtsom is het omstellen van de renvers naar de schouderbinnenwaarts moeilijk en linksom is het moeilijk van schouderbinnenwaarts naar renvers, omdat Ilse moeite heeft met de rechterbuiging in de wervelkolom. De buiging komt hoofdzakelijk uit de hals. Ik moet dus in mijn lijf de shape heel precies aangeven en blijven vragen en peuteren tot de buiging er is. Ze wordt vanzelf handiger en soepeler.
Als laatste de galop even doorgenomen. Rechtsom valt ze nogal op de binnenschouder en ik ga verkeerd zitten, omdat ik haar met de indirecte binnenteugel de hele tijd wil tegenhouden. Ik moet in plaats daarvan een beetje met haar naar binnenvallen, zodat de ontspanning bewaard blijft en vervolgens haar tussen de hulpen oppakken en met zit, benen en tussen de teugels weer naar buiten meenemen. Hierbij is het van belang dat mijn zit ten allen tijde een duidelijke rechtszit blijft. Ook kan ik dit afwisselen met meer buiging vragen met mijn binnenbeen. En soms juist wat meer tussen de hulpen naar binnen zetten (als ze sterker en handiger wordt).
Linksom gaat de galop beter, maar ook hier mag ik haar tussen de hulpen oppakken en de volte vergroten en verkleinen, zodat we ons beide wel op beide zijdes ontwikkelen.
Ondanks de afleiding van de donderjagende jonge paarden in de wei naast de bak heeft Ilse weer super haar best gedaan en ik was weer heel trots op mijn meisje 🙂