taotepaard.nl

Tao te paard

   Feb 19

19-02-2011 Banita: 5e trailertraining

het buitenbeen naast de massa, afbeelding paardenbegrijpen.nl

Vandaag weer aan het touwtje, bultje hooi op de grond en eerst even poetsen.

Met kaptoom om eerst hoofd laag en links rechts. Met de kaptoom gaat dit toch minder dan gewoon met halster. Daarna voltes linksom en rechtsom gelopen en aan de lengtebuiging en het juist onderstappen gewerkt. Het komt nog best precies wanneer ze gaat uitscharen en wanneer ze correct ondertreed.

Ook short range longeren getrained, waarbij ik heel erg op mijn positie en lichaamstaal let. Toch draait ze nog steeds regelmatig haar achterhand van me weg en staat dan aan het einde van de lijn met haar gezicht naar me toe. Je staat dan toch in een soort machteloze positie. Ik wijs dan weer waar ze heen moet, maar kan moeilijk voorwaartse druk geven, aangezien ze dan achterwaarts gaat treden. Ik vind het nog steeds knap lastig, dat longeren met haar.

Afgesloten met friendly game, het paard overal aanraken en krabbelen met de zweep, het voetje vragen door commando voet en het wijzen of aanraken met de zweep. 3 voeten gaan al echt heel goed, linksachter blijft een beetje een probleem. Uiteindelijk hield ze de voet netjes en rustig een 2 seconden in de lucht. Daar kon ik tevreden genoeg mee zijn. Ook de achterhand laten wijken, de voorhand laten wijken, (driving game) het achterwaarts treden en weer naar je toe komen (yoyo game) geoefend. Ze wordt wat pissig als ze achterwaarts moet en maait dan met haar voorbeen, of houdt het voorbeen omhoog. Ook bij het achterhand wijken was ze nogal pissig en liet een soort oversprong gedrag zien, ze schopte nijdig naar haar buik, alsof er een vlieg zat. Duidelijk geïrriteerd dus. Schijnbaar te veel of te lang druk gegeven. Of ze vindt het wel welletjes met mijn leiderschap. Stof tot nadenken.

Begin van de avond heb ik haar weer even gepakt voor een ander project. Het oefenen van trailer laden. We hadden namelijk nieuw hooi gehaald en hij stond dus nog mooi klaar met het tussenschot eruit, lekker ruikend naar hooi en overal plukjes hooi. De eerste benadering ging met luid gesnurk, maar ze volgt me braaf. Al gauw werd er aan de klep geroken. Het duurde even voor ze ook daadwerkelijk de hooisprietjes wat begon te vergaren. Zo wat laten knabbelen. Daarna squeeze game naast de trailer gedaan, door haar tussen mij en de trailer door te sturen. Dit ging na een paar keer zonder stress. Zelfs eventjes stilstaan in de squeeze. Vervolgens weer naar de klep en haar haar gang weer laten gaan. Duidelijk uitzendend dat mijn vraag 1 voet op de klep was, meer niet.

De hoeven op begane grond tegen de klep aan was geen probleem, maar de klep zelf werd niet zo vertrouwt. Ze begon eerst op de grond voor de klep te schrapen, daarna werd de klep beschraapt en bevoelt. Met wat benadering en terugtrekken werden haar pogingen al tot het op de klep zetten van de linkervoorvoet, maar geen gewicht erop. Toen weer eventjes squeeze game naast de trailer gedaan en vervolgens weer naar de klep. En ja hoor. Een voet er op met gewicht. En zelfs een voet er ver op met gewicht erop en dat terwijl ze een ontspannen hoofd/hals houding had. Precies wat we moeten hebben! Genoeg voor vandaag! Naar stal met een plak hooi. Ze was zelf ook wel trots en blij met wat ze bereikt had zo te zien. Grappig. Volgende keer hopen we op 2 voetjes en het achterwaarts er weer af.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.