taotepaard.nl

Tao te paard

   Dec 28

Wijs mij de weg

les van Natalie

Niet paardrijdende kennissen vragen je wel eens: “Moet je nu nog steeds naar les? Maar jij kan toch al lang paardrijden?” Aangezien Anky in heel Nederland bekend is, zeg ik dan maar: “Anky heeft ook nog steeds heel regelmatig les en zij is olympisch kampioen”.

Als ruiter ben je nooit uitgeleerd. En het is goed als je een paar ogen hebt die mee willen kijken en je steeds nieuwe input willen geven. Ik heb op dit moment 3 instructeurs. Een instructeur waar ik al jaren met plezier wekelijks les neem is Ria Dijkstra van Hermitage te Lippenhuizen. Ze heeft zich in veel richtingen verdiept en doet dat nog steeds. Zelf heeft ze les van Peter Spahn, waar ik ook een jaar met veel plezier heb gelest. Van centered riding tot Pat Parelli, alles komt voorbij. Ilse is ook door Ria in alle rust en vertrouwen beleerd.

Mijn andere instructeur is Natalie v.d Meide van www.fijnerijkunst.nl te Oosterwolde. Ze is inmiddels instructeur rechtrichten 4e graad en heeft zich toegelegd op de academische rijkunst. Een trainingsmethode die gestoeld is op de kennis van de oude meesters en in leven wordt gehouden door Bent Branderup en vele van zijn studenten. Na een kijkles hadden mijn vriendin en ik in Juni 2009 onze eerste les en ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. We hebben eens per maand les en krijgen dan zoveel informatie en nieuwe stof dat we ook wel weer een maand nodig hebben om alles te verwerken en eigen te maken.

Sinds eind februari 2011 komt Marjan Bouma mij donderdags les geven, specifiek voor Banita. Zij geeft al jaren privélessen en verenigingslessen en houdt zich ook bezig met rechtrichten en werken aan de hand. Ze heeft ook les van Natalie gehad en is ook lid van het premium programma van Paardenbegrijpen. Ik had al eerder eens een workshop werken aan de hand van haar gevolgd en ze geeft waardevolle aanwijzingen.

Het wordt tijd dit alles eens voor mezelf te gaan documenteren.

Eerdere instructeurs:
-Herman Wientjes. Van hem meegekregen: fanatiek zijn, toewerken naar, voorwaarts is de eerste vereiste, wat kleine kneepjes, enthousiasme.
Peter Spahn. Van hem geleerd: planmatigheid, hoe was van de week, waar staan we nu en wat is de volgende stap, waar willen we heen, vele oefeningen, trainen is een aaneenschakeling van aanspannen en ontspannen van de spieren, waarbij ontspannen net zo belangrijk is als het aanspannen.
-Prakash Peerenboom. Alhoewel slechts korte tijd, omdat we in de lappenmand raakten en vervolgens in de Academische Dressuur verzeilden, zeer waardevol: nadenken, voelen en nog eens nadenken. Wat vraag ik en krijg ik het ook van mijn paard. Creatiever zijn, je paard steeds weer met iets anders verrassen dan hij verwacht, waardoor je paard op je gaat letten. Zo klein mogelijke hulpen.

Er zijn er nog meer geweest, van allen heb ik waardevolle dingen geleerd, maar dan kan ik wel bladzijden vol schrijven. Beats the purpose :). Als ruiter moet je je eerst ook ontwikkelen, voor je de volle waarde van bepaalde instructeurs weet in te nemen. En op dat niveau ben ik nog maar pas aangeland.

Naast de instructeurs die naar mij met mijn paarden in de praktijk kijken, volg ik sinds januari 2010 ook “les” via het eerder genoemde premium programma van Paarden Begrijpen van Marijke de Jong. Hier is een schat aan informatie te vinden over het trainen van de ruiter, van paarden en het rechtrichten. In tekst en in instructievideo’s, e-books, pdf’s, alsmede in webinars (soort internet uitzending waarbij je via chat ook vragen kunt stellen) is al heel veel waardevols vastgelegd. Hier bestudeer ik regelmatig alle informatie.

Dan zijn er natuurlijk ook nog boeken en DVD’s waar veel van te leren valt. Hier heb ik een aparte categorie voor aangemaakt. Als ik dingen uit boeken of DVD’s op pik, wil ik dit ook graag in het blog vastleggen, zodat ik dit altijd weer kan vinden.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.