taotepaard.nl

Tao te paard

   Jan 04

04-01-2011 DVD Horsenalities Pat Parelli

Parelli Horsenality Chart

Heb vanavond een DVD over horsenalities van Pat Parelli zitten kijken. Parelli verdeelt paarden over 4 quadranten. Hierbij is van belang of een paard extrovert of introvert is. Dat wil zeggen erg geïnteresseerd in de omgeving of meer in zich zelf gekeerd. Een ander aspect is of een paard de linker of de rechter hersenhelft gebruikt. De rechter hersenhelft is het instinct. Het vluchten, vechten, automatisch gedrag. De linker hersenhelft is het gedeelte waar het paard mee nadenkt, probeert te begrijpen wat je van hem wilt, of hoe hij in een situatie moet reageren.

Paarden die extrovert zijn en waarbij de rechter hersenhelft domineert, zijn paarden die heel schrikachtig zijn en altijd alert. Wil je deze paarden goed kunnen trainen, dan moet je er voor zorgen dat ze zich veilig voelen.

Introverte paarden waarbij de rechter hersenhelft domineerd, hebben zich vaak in zichzelf teruggetrokken. Ze hebben geen interesse in de omgeving. Deze paarden worden vaak verkeerd begrepen. Ze worden als brave sul gezien. Maar trek je ze uit hun droomwereldje, dan kunnen ze ineens zo reageren als extrovert rechterhersenhelft paarden. Dan komt de wereld ineens heel erg op hun af. Deze paarden moeten eerst comfort ervaren voor je goed kunt trainen.

Introverte paarden met de linkerhersenhelft dominerend, zijn paarden die ook niet geïnteresseerd zijn. Ze hebben het graag gemakkelijk. Eten is de grootste hobby en ze zijn moeilijk te motiveren. Ze vragen zich af waarom ze iets zouden moeten doen. Bij deze paarden moet je de drive vinden. Wat motiveert ze. Geef ze een reden waarom ze iets zouden doen.

Linkerhersenhelft extroverte paarden zijn paarden met veel go. Ze zijn druk met de omgeving bezig, en zijn overal in geïnteresseerd en kunnen zich vaak moeilijk concentreren. Ze zijn ondeugend, wel heel slim en ook speels. Voor hen is het spelenderwijs trainen en leren het beste. Veel afwisseling.

Openbaring! Goh wat is Nobel een left brain extrovert typetje! Altijd afgeleid, met dingen om hem heen bezig, boordevol energie. Gogogo. En wat leuk dat ik daar nu weer handvaten voor heb. Ik ben te precies met hem en ik ben saai voor hem. Je kunt dus ook te langzaam gaan voor een paard. Speed up en be creative en lach om foutjes. Leuk! Gaan we weer mee aan de slag.

Tiemen zat tussen de introvert-rightbrained en introvert-leftbrained in. Hij leek het braafste paard van stal maar kon ineens exploderen en onbetrouwbaar zijn. Had ik deze DVD toen maar gezien. Dan had ik hem veel beter kunnen begrijpen en trainen.

Ilse is overwegend een introvert-leftbrained paard, met een klein beetje van extrovert-leftbrained paarden. Een versnapering is voor haar een enorme motivator.

Banita moet ik nog beter leren kennen. Ik zie in haar van alle 4 quadranten wel eigenschappen. Misschien kan ik hier met een paar maandjes meer zinnigs over zeggen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.