taotepaard.nl

Tao te paard

   Dec 29

29-12-2010 Banita: Het allereerste begin

Nageven vragen in stilstand

Banita is er nu een weekje. Ze is natuurlijk nog lang niet gewend, maar ook oefenen hoort bij het wennen. Ze is bij de fokker een aantal weken onder het zadel geweest, maar ik wil Banita helemaal van het begin af volgens de academische rijkunst opleiden, dus ga ik ook weer helemaal bij het begin beginnen. Dit betekent de eerste tijd werken aan de hand om haar soepel en sterk te maken en haar balans te verbeteren.

De eerste oefening is nageven op druk. Het hoofd laag vragen in stilstand, waardoor een paard gaat ontspannen en de rug wat stretched. Banita had al heel snel in de gaten wat de bedoeling was en deed haar best. Ze kan nog niet heel laag, dan verliest ze haar balans en stapt vooruit. Daarna vragen om na te geven naar links en rechts. Ook dit nog niet te ver, anders verliest ze de balans weer en verzet ze een voet.

Mijn eerste indruk is, dat ze rechtsgebogen is, met de lange, slappere kant aan de linkerkant en de sterkere, strakkere kant aan de rechter kant. Naar rechts nageven gaat in ieder geval op dit moment makkelijker, naar links heeft ze duidelijk meer moeite. Dan wil ze verstappen of draait haar hoofd de verkeerde kant uit. Nu dus eerst alleen geconcentreerd op de stelling de goede kant uit en het zo klein gehouden dat ze niet verstapte.

Verder wat Pat Parelli dingetjes geprobeerd aan te leren, die altijd handig zijn in de omgang. Allereerst friendly game, waarbij ik met de achterkant van de zweep haar krabbel overal. Ze moet me gaan leren kennen en leren wanneer ik wat van haar vraag en wanneer ze kan ontspannen en ik haar beloon. Het is ook een desensibilisatie. Jojo game: wiggel met vinger of touw = achteruit en uitnodigen om weer naar me toe te komen. Driving game: achterhand van me af laten draaien door van afstand druk uit te oefenen en voorhand van me af. Dit alles gaat goed en leert snel. Met de eerste neiging ben ik tevreden en dan begrijpt ze ook meteen de bedoeling. Al gauw geeft ze me 1 of 2 passen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.