taotepaard.nl

Tao te paard

   Jul 05

Clinic Rijden vanuit je zit van Tessa de Roos

Tessa de Roos is begonnen met Centered Riding, daarna de methode van Wendy Murdoc, maar gebruikt ook veel Feldenkrais en Klassieke dressuur.

Theorie en oefeningen zonder paard

We begonnen met een voorstel rondje en daarna op een matje liggend bewust worden van hoe je lichaam op dat moment aanvoelt, hoe je precies op de grond ligt. Of 1 kant meer de grond raakt, hoe groot het stuk is van je rug dat de grond niet raakt, etc.

Daarna gingen we op een stoel oefenen met het kantelen van het bekken en met het naar boven en onder kijken en ook bij anderen observeren hoe dat bij hun ging, om je bewust te worden dat iedereen anders beweegt. We moesten kijken of er ergens iets niet mee bewoog en dan proberen of je de beweging nog meer door kon laten.

Na de oefeningen op de stoel gingen we weer op een matje liggen en opnieuw nagaan hoe je na de oefeningen op de grond lag. Voor mij was het mogelijk om op mijn rug te liggen en mijn knieen minder ver op te trekken.

We moesten ook op handen en knieen de rug hol en bol maken en een linker of een rechter buiging proberen. Dan merk je pas hoe moeilijk het eigenlijk is om EN je achterhand niet te laten uitzwaaien EN het gewicht over beide voorbenen gelijk houden EN je hoofd niet te kantelen. Uiteindelijk lukte het iedereen wel.

We hebben ook in groepen van 2 om en om paard en ruiter gespeeld en gekeken hoe het voor het paard voelt als je bijvoorbeeld met je zit mee geeft, of juist in tegengestelde beweging gaat. Het voelt het best als de zit van de ruiter gewoon mee gaat. Een iets pushende zit voelt storend, irritant zelfs en maakt het moeilijk om nog soepel te bewegen. Een zit die iets achter de beweging komt of juist tegengesteld is, die maakt dat je je rug wegdrukt en je je achterbeen niet meer naar voren kunt krijgen.

In een volte moet je dus niet alleen je schouders mee draaien, maar ook je heupen. En niet zoals geleerd dat de heupen de heupen van t paard volgen en de schouders de schouders. Aangezien je veel dichter bij de schouders zit, moet je hele lichaam mee draaien, anders krijg je tegengestelde druk.

Oefeningen te paard

Mijn benen lagen goed, maar ik moest mijn onderrug rechttrekken. Die is een beetje hol. Daardoor kwamen echter mijn benen verder naar voren en werden mijn schouders bol, terwijl dat ook recht moet. Door weer de rug afwisselend hol en bol te maken, probeerde Tessa je in de juiste houding te krijgen.

Verder moest ik voelen of ik recht zat, als ik aan 1 kant iets omhoog gedrukt werd, dan moest ik daar iets meer gaan zitten, zodat het weer recht was. Linksom moet ik me niet naar buiten laten zetten en rechtsom niet naar binnen.

In de zit voelen dat ze onder me doortreed en niet gaat schaatsen, vooral linksom. Eventueel tikje bij als het achterbeen lui is.

Als laatste oefening moest ik ieder begin en eind van de lange zijde van been verwisselen. Niet door 1 pas door te zitten, maar door 1 pas te blijven staan. Dat had wat oefening nodig.

In de volte goed mijn lijf met het paard meedraaien en als ze dan niet inbuigt, met binnenbeen aangeven wat ik wil.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.