taotepaard.nl

Tao te paard

   Dec 28

Banita

Banita in de paddock, feb 2011

Vlak voor de kerstvakantie 2010 is Banita in onze kudde opgenomen. Banita is een KWPN merrie, gefokt door Post in Middelbert, met een hoog percentage volbloed (v. Watermill Swatch XX, mv Zuidhorn) en geboren in 2006. Haar hele leven heeft ze bij Post op stal of in de wei doorgebracht en daar is ze eind 2010 ook zadelmak gemaakt.

Lang heb ik naar haar gezocht, vele paarden bekeken en eindelijk wist ik: dit is ze. Ze beweegt fantastisch, is mooi en heeft een goed karakter. Ze is volledig bruin met enkele witte haren op het voorhoofd en een iniminie schattig wit snebje.

We kennen haar natuurlijk nog niet erg lang, maar het is een lief, zachtaardig en cool paard. Ze is gek op knuffelen en legt graag haar hoofd in je handen. Ze kan wel erg ongeduldig zijn, met name als ze vindt dat het tijd voor hooi is, om naar buiten of naar binnen te gaan, of om op te houden met een oefening. Dat laat ze duidelijk merken, door met haar voorbenen tegen de stalwand of -deur te rammen of te schrapen. Ook als ze jaloers is op mijn aandacht voor Ilse, of als ik met Ilse naar de bak ga, terwijl Banita op stal staat, of Ilse naar stal haal om op te zadelen, terwijl zij in de paddock staat.

We zijn nog in de gewenningsfase. Initieel vond ik het wel heel erg spannend met haar. Ik was zo bang dat ze ergens van zou schrikken en dan haar zelf of mij zou verwonden. Ik had er nooit bij stilgestaan dat dit toch wel anders is, dan jonge paarden vanaf veulen op te voeden. Die kleintjes ken je van haver tot gort, Banita is totaal nieuw en toch al bijna 5. Je weet dus helemaal niet hoe ze op al die nieuwe dingen gaat reageren. Het valt gelukkig heel erg mee. Het is een stoere onderzoekende dame. De vluchtreacties blijven beperkt tot een sprint van een paar meter en daarna wordt er gekeken of die sprint nodig was.

Ik ben gewoon helemaal overnieuw begonnen. Net gedaan alsof ze nog helemaal niks kende. Vanaf overal aanraken, tot voetjes optillen, etc. We doen ook wat Pat Parelli 7-games en zijn helemaal onderaan begonnen met de trap van de Academische Dressuur. Voltes stappen aan de hand, waarbij we haar buigzamer maken en het binnenachterbeen animeren om onder te treden.

Je kunt hier kijken hoe het nu gaat met de lessen en trainingen met haar.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.