taotepaard.nl

Tao te paard

   Mar 21

Pat Parelli / Paarden Begrijpen patroon

Op de premium site stond een leuk patroon wat je kunt doen om je paard jou meer te laten spiegelen.

Er is een rustpunt in het midden (een ton ofzo) en langs de zijdes van de halve bak hou je halt en ga je achterwaarts. Je paard moet gaan lopen als jij gaat lopen, halthouden wanneer jij dat doet en achterwaarts gaan wanneer jij dat doet.

Banita dacht elke keer slim te zijn en voor me langs te rennen als ik achterwaarts ging, ipv mee achterwaarts. Vooral toen ik haar duidelijk achterwaarts stuurde werd ze er nog fanatieker in. Nadat het haar 2 keer was gelukt was ik sneller en rigoreus zette ik haar terug. Eerst kwam er daardoor wat paniekachtig gedrag en achteruit rennen, maar na een paar keer had ze het in de gaten en ging ze heel erg netjes mee achterwaarts, halthouden en fanatiek weer voorwaarts. Het targeten van de opstapkruk (mijn rustpunt) snapte ze nog niet zo, maar dat komt nog wel.

Ik zou Ilse eigenlijk rijden, omdat ik het gevoel van de les graag even wou verinnerlijken, maar ik had zo verekte weinig tijd voor beide meiden, dus besloot ik het zelfde te doen. Met Ilse was het wat achterwaarts betreft gelijk als Banita. Die probeerde ook even voor me langs te vliegen na de eerste keer mijn gedrag precies gespiegeld te hebben. Maar al gauw vond ze het gevolg ervan niet zo leuk. Toen werd ze heel afwachtend en traag en bleef achter me hangen. Als ik ging lopen bleef ze bijkant staan. Ook een oplossing natuurlijk haha.

Het targeten van het rustpunt snapte Ilse des te beter. Die had na 1 keer al in de gaten dat daar geen werk verricht hoefde te worden.

Zo zie je maar weer. De ene is liever lui dan gehoorzaam en de andere is liever opstandig dan gehoorzaam. Er kan dus nog wel wat verbeteren aan de hierargie in onze kudde.

Om toch het effect van de les nog even te herhalen heb ik Ilse daarna aan de hand nog even flink laten stretchen. Het valt niet mee om vwnw en buiging bijelkaar te krijgen, laat staan dan ook nog fanatiek ondertreden.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.