taotepaard.nl

Tao te paard

   Sep 27

Les van Natalie: Balans

Ida is in verband met haar opleiding in ieder geval tot en met december gestopt met de lessen. Ik combineer nu met Christel, de bijrijder van Carine, maar had dus geen filmer of fotograaf helaas. Ook mis je natuurlijk het leren van kijken naar de les van een ander. Volgende keer als ik de tijd kan vinden wip ik gauw eerst bij de les van Christel langs.

In het werken aan de hand, hebben we geoefend met tempo wisselingen in de zijgangen. Vooral linksom moet ik erg opletten of Ilse haar binnenheup wel laat zakken. Door een beetje traversmatig te denken gaat dat veel beter. In de tempowisselingen moet ze rond blijven en het ritme ook gelijk. De staart begon hierin al aardig naar de grond te gaan. Ze snapt dus wat de bedoeling is. Ritme en buiging houden is hierin nog niet zo makkelijk en genoeg om weer mee aan de slag te gaan deze maand.

In het rijden zijn we op de volte bezig geweest met balans. Ik reed met de bbp, wat is dat toch fijn!!! en kon dus heel goed voelen wat er allemaal gebeurde. Het was niet de bedoeling echt zijgangen te rijden, maar wel door traversmatig of sbw te denken en kleine ophoudingen en hulpen de balans te verkrijgen. Steeds voelen of er een achterbeen meer naar voren moest treden, of de heup wel voldoende zakte, of ze over de rug bleef, of ze zelfhouding kon houden en soepel en nagleeflijk bleef. Was dat niet zo, dan steeds ophalen wat er miste. Ook daarin weer tempo wisselingen rijden. Hierin kwam ook duidelijk het meer stijve linker achterbeen naar voren, dus steeds weer vragen het te belasten. Als het allemaal goed voelde aandraven en daarna weer stap, waarbij de kwaliteit vooral ook in de overgangen blijft. En oh wat voelt die draf dan hemels! Als elk paard zo zou lopen, had je nooit meer een zadel en stijgbeugels nodig šŸ™‚

Als laatste heb ik de teugelvoering voor het eenhandig rijden geleerd. En daarmee ook weer hetzelfde gereden op de volte. Wat me hierin erg opviel, was dat je direct tegen een foute zit aanloopt. Zat ik niet goed, dan kwam ik de bocht niet eens om. Normaal compenseer je dat dan door de teugels, maar eenhandig kun je niet zo veel compenseren. Dan moet alles toch goed voorelkaar zijn. Het paard aan de hulpen en de ruiter de juiste zit. Interessant!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.