taotepaard.nl

Tao te paard

   May 12

Clinic “The riders seat” Tom Nagel – Dag 2

Theorie

De tweede dag begon weer met een stuk theorie en het doen van oefeningen op de grond. Ook deed Tom met iedereen bodywork om vastzittende benen/heupen en dergelijke los te maken en ons in een juiste houding te zetten.

Bewustzijn

Haast hebben werkt niet bij paarden. Elke dag als je naar de stal gaat moet je van te voren bedenken, hoeveel tijd je hebt en wat het belangrijkste is wat je kunt doen samen met je paard. Dit brengt voor jezelf rust en je paard vaart er wel bij. Overigens geldt dit niet alleen voor paardrijden, maar voor alles wat je doet. Pik je altijd het belangrijkste eruit in de je gegeven tijd, zul je altijd het maximaal haalbare bereiken, zonder jezelf veel stress op de hals te halen.

Je hebt 2 soorten mensen: tijd mensen en ruimte mensen. De eerste zijn altijd op tijd, de tweede meestal te laat. Paarden zijn ruimte dieren, tijd betekent niets voor hen. Hier zul je je als mens aan moeten aanpassen. In je dagelijks leven heb je een balans nodig tussen beide. Zonder tijd wordt het een zootje, maar alleen maar op de tijd kijken levert te veel stress op en is ongezond.

Activiteiten kun je ook in 2 soorten bekijken. Push activiteiten en Pull activiteiten. In het algemeen kun je zeggen dat Push activiteiten actief zijn en de Pull activiteiten passief. Voorbeelden: koken of eten, schrijven of lezen, lesgeven of leren, praten of luisteren, meedoen of alleen kijken, vechten of ontwijken, oefenen of uitstellen, verkopen of kopen, waken of slapen. Over het algemeen wordt je betaald voor push activiteiten en moet je betalen voor pull activiteiten. Push activiteiten geven de vooruitgang en de verandering. Altijd ja zeggen is overigens ook pull, een keertje nee is een stuk gezonder. In deze soort activiteiten moet je ook een balans vinden. Het sleutelwoord hierbij is: little pushes. De puller hoeft alleen kleine pushes toe te voegen (kort durend of klein, zolang het maar behapbaar is anders doe je het toch niet). De pusher moet ook kleine pushes doen ipv grote. De een wat er bij, de ander alleen wat afremmen.

Paarden leven in een wereld van pushes. Met druk bepalen ze de rangorde, etc. Echter te veel druk werkt averechts, hier gaan ze tegenin. Het rijden gaat met “little pushes.” Trekken aan de teugels werkt niet bij paarden. In het rijden moet je bij het vasthouden van de teugels aan kleine pushes denken. Als je armen hangen, trekt het al door de zwaartekracht. Je ellebogen moeten langs je zij blijven, zodat je schouders en bovenrug ontspannen kunnen blijven en je armen door de zwaartekracht niet in de mond van je paard hangen.

Vanuit de centered riding bestaat het begrip zachte ogen. Dit betekend dat je je niet focused op 1 punt, maar je bewust bent van alles wat er in 180 graden om je heen gebeurd. Vaak gaat dit in het rijden mis, doordat de omschakeling van focus naar 180 graden naar je toe getrokken wordt. Tom zegt in plaats daarvan daarom: push your vision 180 degrees out in front of you. Lastig uit te leggen, maar het maakt inderdaad veel verschil.

Mensen zijn altijd bezig met dingen. Het paard is bezig met de ruimte. Voorbeelden: denken of ervaren, doen of zijn, techniek of gevoel. Bij het rijden heb je beide nodig. Ook hierin moet je zoeken naar balans. Alleen techniek lukt niet, het gevoel is enorm belangrijk. Anders om echter ook.

In het algemeen:

  • less is more
  • check in / feel in / let it go (gaat iets niet goed?/ergens spanning?/laat los)
  • smile and ride

Ademhaling

Voor het ademhalen moet er voldoende ruimte zijn. Voor voldoende ontspanning, kracht en uithoudingsvermogen moet de ademhaling niet alleen in je borst (oppervlakkig) plaatsvinden, maar ook in je buik. Bij het inademen moet je buik omhoog komen. Bij het uitademen gaat je buik weer naar beneden. Maar nooit alle lucht uit willen blazen, want dan ontstaat er spierspanning. Er blijft altijd een klein ballonnetje lucht achter. Het beste kan je ademhaling als verticaal zien. Inademend vult eerst je buik zich en daarna je longen. Uitademen net andersom. Hierbij zou je je echter te veel op de voorkant concentreren, waardoor het je balans of je houding zou kunnen verstoren. Het is dus goed om de ademhaling als een lange verticale C te zien die langs je ruggegraad van boven naar beneden naar je buik en weer terug van je buik langs de ruggegraad omhoog naar je hals en mond/neus. Hierbij verlengt de ademhaling je wervelkolom aan de bovenkant en de onderkant, waardoor je houding juist beter wordt.

Praktijk

Na de lunch ging Tom op een opstapkruk staan en liet de ruiters bij zich komen. Hij vroeg ze in de geleerde houding te gaan zitten en probeerde ze dan om te duwen. Iedereen was ontspannen, maar zat werkelijk als een huis. Strength with flexibility! Daarna vroeg hij ze in de oude houding te gaan zitten, of spieren aan te spannen, waarmee ze dachten zich op het paard te houden en duwde hij ze zo om.

In de lessen werd geoefend met de ademhaling, de bilaterale beweging, de armen, push or pull en met de 180 graden view outward. Bij de zijgangen gaf Tom nog mee dat deze bewegingen ontstaan vanuit het meer nadruk leggen op de ene bilaterale of de andere bilaterale beweging. Moeilijk onder woorden te brengen, maar wel duidelijk. Je loopt dus zeg maar gewoon bilateraal door met je bekken, maar de little pushes van 1 kant krijgen wat meer nadruk.

Achteraf baal ik dat ik niet als rijdend deelnemer ben gegaan, ten eerste omdat je dan het stukje van het daadwerkelijk voelen en ervaren te paard mist en ten tweede omdat de meeste ruiters zo enorm happy van hun paard kwamen. Dat maakt je enigszins jaloers šŸ™‚ .

Tot slot

Het was een enorm leuke groep, we hebben heerlijk gelachen en alle gespreksonderwerpen waren mogelijk. Ook daarin weer een hoop geleerd. Onderandere: pas op voordat je een mening ventileert naar iemand toe, je kent nooit het hele verhaal en je weet niet hoe diep je iemand met een opmerking zult kwetsen. Er was o.a. iemand die ik het schoolvoorbeeld van een mooie zit en een fijne ruiter vond en nou tegen juist die dame was gezegd dat ze een waardeloze ruiter was. En helaas had ze het ook nog geloofd. Hopelijk gaat ze van haar eigen rijkunsten na de clinic meer genieten! En hopelijk beseffen mensen die nare dingen tegen anderen zeggen, ooit dat er genoeg van alles is voor iedereen en dat ze het niet nodig hebben op anderen te fitten om zichzelf beter te voelen. Leven en laten leven, stel je open, laat al het mooie op je af komen en geniet. Dan is het leven zo mooi!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.